Lotta Lundberg. Ön

Ön ligger långt ute i Söderhavet och är en av Samväldets sista kolonier. Livet på Ön går enligt lokala oskrivna regler. Befolkningen känner sig övergiven av brittiska regeringen och upplever ingen samhörighet med Storbritannien.

Lyxkryssningar brukar komma till Ön för att turisterna ska få nya upplevelser. En turist anmäler sexuella övergrepp som hans dotter utsattes för på Ön. Då skickas en grupp från brittiska socialstyrelsen för att utreda fallet.

Olivia är en svensk läkare och jobbar sedan tjugo år på Ön. Hon känner stor samhörighet med Öns invånare och är en del av det lokala livet.

När utredarna börjar intervjua lokalbefolkningen börjar allas föreställningar om sexualitet, integritet och personliga friheter ifrågasättas.

Berättelsen är mycket seg i början. I mitten får den lite fart och plötsligt kommer slutet. Ingen av personerna i berättelsen verkar sympatisk. Boken berör många viktiga ämnen som miljöfrågor, jämställdhet och sexuell integritet, fast allt är mycket ytligt. Ganska nedsättande bild av Öns befolkning. Boken lämnar en otrevlig eftersmak – billig västerländsk läsning om outvecklat lat folk i ett U-land.

Boken är utgiven av Natur och Kultur 2012 och innehåller 311 sidor.

Boken finns att köpa här och här.

Flera recensioner finns där, där och där.

TB

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s