Carmen Bin Ladin. En gyllene bur

I den självbiografiska boken En gyllene bur berättar Carmen Bin Ladin om sitt äktenskap med en av bröderna till Usama Bin Ladin och sitt liv i Saudiarabien.

Carmen växte upp i Schweiz med en schweizisk pappa och en iransk mamma i en rik och välpositionerad familj. Hon var riktigt ung när hon träffade Yeslam Bin Ladin (en i den stora syskonskaran bestående av 25 söner och 29 döttrar) när han var på semester i Schweiz. Efter några år i USA flyttade paret till Saudiarabien där Carmen fick anpassa sig till udda traditioner, bruk och seder. Efter det fjortonåriga äktenskapet bestämde Carmen att frigöra sig från klanen Bin Ladin.

Carmen Bin Ladin har skrivit sin bok för att berätta för sina tre döttrar om sitt liv i den saudiarabiska kulturen och förklara sitt beslut att separeras från deras far för dem. Hon ville att döttrarna skulle växa upp till fria och självständiga kvinnor.

Jag var mycket fascinerad av boken. Saudiarabien är ett av världens mest slutna samhällen och det går att hitta så lite information om landet. Hoppas på att Carmen Bin Ladin var ärlig och objektiv när hon skrev sin bok. En gyllene bur är mycket välskriven och jag fick en känsla av närvaro i det saudiarabiska livet.

Boken var utgiven på Bra Böcker AB 2004 och innehåller 220 sidor.

Boken finns att köpa här och här (även som pocket här och här).

TB

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s