Karin Wahlberg. Glasklart

Kriminalkommissarie Claes Claesson och hans familj åkte till den lilla glasbruksorten Hjortfors för att fira valborgsmässoafton.  Men istället för en traditionell och trevlig kväll kring majbrasan hamnade Claes i en polisutredning när man kände kraftig lukt av bränd kött. En död manskropp gömde sig i majbrasan.

Hilda Glas kom till Oskarshamn för att göra AT-tjänst på lasarettet efter sin läkarutbildning i Lund. Hon hade förlorat båda sina föräldrar i två separata olyckor när hon var 7 år. Ofrivilligt hade hon separerats från sin storebror och lämnats till en fosterfamilj. Hon hade mycket obearbetad sorg och flera obesvarade frågor i sitt förflutna. Det var inte en slump att hon började AT-tjänsten just på Oskarshamns lasarett där hennes mamma dog.  Olika pusselbitar börjar komma på plats när hon får tag på sin mammas patientjournal.

Vilket samband finns det mellan de två händelserna?

Karin Wahlberg är en väletablerad författare, och Glasklart är hennes åttonde bok om kommissarie Claes Claesson.

Jag fick konstiga känslor av  boken. Från första början känns den inte så spännande.  Berättelser om livet i fosterfamiljer och sexuella övergrepp är inte originella, händelseförloppet är ganska långsamt och förutsägbart. Men något tvingade mig att läsa boken till slut.  Och allmänt lämnade boken ett bra intryck. Kanske tack vare välskrivna meningar och fint språk.

Boken är utgiven på Wahlström & Widstrand och innehåller 480 sidor.

Boken finns att köpa här och här.

Flera recensioner finns där.

Leave a comment